«vissza   nyomtatás
 

f_f_f_ „fiatalok feketén-fehéren” 2008FALUFEJLESZTÉSI TÁRSASÁG ÉS A MAGYAR ÉPÍTÕMÛVÉSZEK SZÖVETSÉGÉNEK
CSÜTÖRTÖKI ISKOLA
faluszemináriuma a MÉSZ székházban

szeptember 13 : Dr. Ónodi Gábor  – Az alföldi tanyák
október  18 : Dr. Szaló Péter  –  Vidékfejlesztés
november 8 : Laposa József – Hegyközségek
december 13 :  Dr. Meggyesi Tamás – Szakrális terek

Az elõadások kezdési idõpontja 17 óra. Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2, MÉSZ székháza.

Ha falvaink felét-harmadát kitevõ aprófalvak megállíthatatlannak tûnõ elöregedést, elszegényedést, elmaradottságát tekintjük, joggal kérdezhetjük: Akad-e itt, aki tudna tenni valamit? Akar-e itt tenni valamit? Hiába a rátermettség, a szorgalmas polgármesterek minden igyekezete, lehetetlen nem látni a második falurombolás hullámát. A mindenekfelett álló hatékonyság és gazdaságosság jegyében megszüntetett Volán járatok és vasúti szárnyvonalak példái, a több mint 100 gyereket befogadó és mégis felszámolt falusi iskolák, tönkrement vegyesboltok szomorú esetei jelzik e folyamatokat. Az egyetlen tanult embernek számító doktorúr sem jár már ki többet hetente, a szigorú – sokszor még az európai normákat is túllicitáló- közegészségügyi elõírások miatt a megszüntetett helyi rendelõbe. Falvaink népessége az elmúlt 50 esztendõ alatt a felére, negyedére csökkent. A munkaképes korú lakosság és az iskoláskorú gyerekek száma nem ritkán a tizedére-huszadára. Aki tud, menekül. De mi lesz a kisfalvakban meglévõ, nem csekély nemzeti vagyonnal, mûszaki infrastruktúrával, értékes emberi környezettel, az ez idáig mindig megújuló falvainkkal?
Ezekre a problémákra, kérdésekre keresi a választ a Falufejlesztési Társaság és a Magyar Építõmûvészek Szövetségének közös programsorozata, az immár két éve útjára indított CSÜTÖRTÖKI ISKOLA faluszemináriumunk. Az õszi félév alkalmai ismét olyan civil fórumok, ahol lokális szinten keressük az okokat, magyarázatokat, megoldásokat, mindenekelõtt az értelmes beszéd, a párbeszéd, az igényes közgondolkodás módszerével.

Csütörtöki Iskolánkat a Magyar Építész Kamara szakmai továbbképzési rendszerébe akkreditálta és a résztvevõket alkalmanként 0,5 kredit ponttal honorálja.  Továbbá minden érdeklõdõt szeretettel várunk baráti beszélgetéseinkre, a többi csütörtökön is késõ délután, a megújult Építész Pincébe.
Krizsán András építész
Falufejlesztési Társaság
Tel: 06- 30- 999-0027